۲-اشتباهات رایج در تعریف مسائل سیستم داینامیک

نوشتن یک نظر

اشتباهات رایج در تعریف مسائل سیستم دینامیک را میتوان به مشخص بودن عدم وجود راه حل در مساله- عدم وجود بازخورد در مساله-استفاده از پویایی شناسی سیستم ها برای پیشبینی دقیق مقدار یک متغیر-بزرگ تعریف کردن زیرسیستم های دخیل در مساله-در نظر گرفت.

 

۱) مشخص بودن عدم وجود راه حل مساله: در صورتی که در موضوع شما به گونه ایست که در آن به دنبال پیدا کردن راه حل نیستید  استفاده از سیستم دینامیک به عنوان ابزار  اشتباهی بزرگ است که این موضوع به کرات رخ داده است. به عنوان مثال بررسی اثر تعداد خودروهای عبوری بر روی جاده بر عمر آسفالتهای جاده یا بررسی اثر میزان استفاده از یک دستگاه بر روی میزان خرابی آن دو موضوعی  است که نمیتوان از پویایی شناسی سیستم ها برای حل آنها استفاده کرد. اصولا در این این گونه موضوعات اصلا قرار نیست راه حلی ارائه شود.

 

۲) عدم وجود بازخورد در مساله: در برخی مسائل اصولا بازخوردی وجود ندارد. به عنوان مثال امکان سنجی اقتصادی احداث یک سد یا ساخت یک نیروگاه بزرگ در زمره مسائلی است که ابزار سیستم دینامیک در آنها کاربردی ندارد و با ابزارهای دیگر جوابهای بهتری پیدا خواهید کرد.

 

۳)استفاده از پویایی شناسی سیستم ها برای پیشبینی مقدار یک متغیر: اگر شما به دنبال پیشبینی دقیق مقدار یک متغیر هستید که بازخوردی در بین متغیرهای وابسته و مستقل وجود ندارد بهتر است به ابزارهای ارائه شده در کتابهای اقتصاد سنجی مراجعه کنید. مثلا اگر بخواهید با توجه به متغیرهای  جمعیت، تعداد خودرو و قیمت بنزین، مقدار دقیق مصرف بنزین را پیشبینی کنید استفاده از رگرسیون کارا تر است اما اگر بخواهید با توجه به سازوکار داخلی حمل و نقل عمومی و حمل و نقل شخصی و سایر متغیرها به بررسی رفتار مصرف بنزین بپردازید بهتر است از پویایی شناسی سیستم ها استفاده کنید. به عنوان نمونه در پروژه تحقیقاتی تحلیل سیستمی تقاضای بنزین و برآورد کشش قیمتی تقاضای آن در استان تهران با توجه ساختار داخلی تمایلات افراد برای استفاده از حمل و نقل عمومی یا شخصی و تاثیر و تاثرات مابین آنها به مدلسازی و شبیه سازی پرداخته است.

 

۴) بزرگ تعریف کردن زیرسیستم های دخیل در مساله: سنگ بزرگ نشانه نزدن است. اگر مساله شما قرار است کلیه متغیرهای جهان هستی را شبیه سازی کند باید خدمت شما عرض کنم که مسیر اشتباهی را انتخاب کرده اید. احتمالا در خصوص اثر پروانه ای زیاد شنیده اید. مفهوم این پدیده بر این مبناست که کل جهان هستی به هم پیوسته اند و تمامی متغیرهای هستی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر روی هم اثر گذارند. لذا شما در تعریف مساله میبایست مرز سیستم خود را از یکجایی به بعد ببندید. به عنوان مثلا ممکن است شما بخواهید قیمت مسکن را برای یک منطقه شبیه سازی کنید اگر مرز سیستم خود را بزرگ در نظر گرفته اید باید اثر شرایط آب و هوا را نیز در نظر گرفته و آن بخش را مدلسازی کنید.به عنوان مثال چرا که هر چقدر آن منطقه بارش بیشتری صورت گیرد تمایل به کشاورزی در آن منطقه زیاد تر میشود و تقاضا برای زمینهای کشاورزی افزایش میابد و این خود محرک قیمت مسکن است. 

نظری بنویسید...
ورود با
یا ارسال به عنوان یک مهمان
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

اولین نظر را ارسال کنید